Fentronics AV Solutions

Techno Talk


Bel voor informatie
T 0228 52 56 52

Vraag en antwoord...


Techno Talk, de ditjes en de datjes, hoe zit dat?
Voorkom keuze stress, weet u iets niet of vind u het niet op de site bel ons gewoon.Daar zitten we voor!

 LCD  ANSI-lumen
 DLP  Beeldverhoudingen
 CRT  VGA, SVGA, XGA, SXGA en UXGA
 TF  PIXEL
 Plasma  Beamer tips

 

LCD (Liquid Crystal Display)

Alle 3 de basiskleuren worden door 1 spiegeltje geprojecteerd. Het grootste voordeel van deze versie is uiteraard de prijs en het grootste nadeel is uiteraard dat die ook de minste kwaliteit beeld oplevert. Een ander nadeel is dat de lamp een beperkte levensduur hebben. De meeste beamerlampen hebben een levensduur van 2000 tot 4000 uur (e.e.a. afhankelijk van het merk). Deze lampen kosten over het algemeen €400,- en is dus een vrij grote kostenpost als je heel veel gebruik maakt van de beamer

DLP (Digital Light Processing)

Digital Light Processing, techniek ontwikkeld door Texas instruments waarbij licht via een roterende RGB kleurenschijf op een paneel, voorzien van resolutie gebonden aantal spiegeltjes (kantelbaar), en daarna via de lens verder wordt geprojecteerd op het scherm.

CRT

Is de techniek waar gebruik gemaakt wordt van 3 aparte buizen.
Deze 3 buizen sturen apart de basiskleuren aan. Een groot voordeel is dat de buizen een levensduur hebben van 20.000 tot 30.000 uur, waardoor ze eigenlijk een leven lang mee kunnen gaan.

TFT

Thin Film Transistor, LCD techniek waarin elke pixel apart wordt aangestuurd door een eigen transistor, deze techniek is iets ouder en heeft redelijk grote pixels en heeft daardoor ook wat grote panelen (ca. 10 cm diagonaal), deze techniek is zeer goed geschikt voor weergave van videobeelden.

Plasma

Bij plasmatechnologie wordt in elke pixel een lichtbron gegenereerd. Elektronische geladen elektroden tussen twee glazen panelen veroorzaken kleine explosies van het gas Xenon. Gas welke op zijn beurt een reactie met UV-licht geeft, waardoor de rode, groene en blauwe fosfor in elke pixel gaat gloeien. RGB = Rood, Groen en Blauw

ANSI-lumen (American National Standard Institute)

Is een maatstaf voor lichtopbrengst, een term die je bij iedere beamer tegenkomt.
Dit staat voor de lichtsterkte die de lamp van de beamer genereert. Het aantal lumen geeft aan hoeveel lichtopbrengst er uit een beamer komt. Dit begint zo rond de 700 euro. Het is heel verleidelijk om te kiezen voor de hoogst haalbare aantal lumen, echter als je in een verduisterde kamer zit met een beamer van 3000 lumen, kun je bij wijze van spreken een zonnebril opzetten omdat de lichtopbrengst veel te hoog is.
De beamers van 2000 lumen en hoger zijn voornamelijk gemaakt voor bedrijven die presentaties geven in een ruimte waarin niet verduisterd kan worden.
Lumens zijn duur, het loopt al snel op €1 per 1 lumen. Contrast ratio is de term die aangeeft hoeveel tinten grijs er zijn tussen absoluut wit en absoluut zwart. Duidelijk zal zijn hoe groter dit getal is hoe beter. Algemeen zijn bij LCD beamers de cijfers zo rond de 400:1. Bij de DLP projectoren begint dat rond de 2000:1. Aspect Ratio (Beeldverhouding): net zoals bij TV's kun je kiezen voor een gewoon formaat (4:3) en een breedbeeld formaat (16:9) Alle projectoren kunnen beide vormen aan, echter hebben ze als uitgangspunt altijd 1 van beiden. Dit wordt meestal aangeduid als native 16:9 of nat.

Beeldverhoudingen

Overheadprojectie Beeldverhouding 1:1
Videoprojectie Beeldverhouding 4:3
Diaprojectie Beeldverhouding 2:3
Breedbeeldprojectie, monitoren/plasmaschermen Beeldverhouding 16:9

VGA, SVGA, XGA, SXGA en UGXA

VGA Computerresolutie van 640x480 pixels
SVGA Computerresolutie van 800x640 pixels
XGA Computerresolutie van 1024x768 pixels
SXGA Computerresolutie van 1280x1024 pixels
UXGA Computerresolutie van 1600x1200 pixels

let op bovenstaande indicaties gelden niet bij Mac)

PIXEL

Afkorting van picture element het kleinste adresseerbare punt van een rasterbeeld.
De resolutie van de meeste projectoren heeft een zogenaamde 4:3 verhouding. 
De volgende beamers zijn te verkrijgen:

SVGA projectoren (resolutie 800 x 600 pixels)
XGA projectoren (resolutie 1024 x 768 pixels)
SXGA projectoren (resolutie 1280 x 1024 pixels)

Wilt u meer informatie over onze diensten en/of producten, neem dan contact op of gebruik ons
contact formulier


Terug naar boven

 

 

"Fentronics bouwt op ervaring, en groeit door vernieuwing"

techno talk

Projecten

Contact

  • Fentronics AV Solutions
  • Dorsvlegel 30A
  • 1611 LE Bovenkarspel
  • T 0228 52 56 52